Den Spanske Syge i Moskva

Hvordan kan vi som historikere arbejde med historiske sygdomme som indgangsvinkel til en bredere forståelse af det samfund, der både dannede rammerne for og var afgørende for eksempelvis Den Spanske Syges udvikling? Hvilke kilder er der til rådighed og er der en lære at drage af tidligere tiders pandemier?

Dette var temaerne for Søren K. Poder præsentation “lessens Learned from a Forgotten pandemic” på den  27. International Academic Conference on Economic and Social Development, i Moskva. Konferencen, der arrangeres af Higher School of Economics, der er blandt de mest prestigefyldte universiteter i Rusland, afholdes hvert år i april og tiltrækker forskere, erhvervsledere og politikere  fra hele Verden. Blandt de mange foredrag og workshops der afholdes i de fire dage konferencen vare, er der flere sessions med fokus på økonomiske historie og nye metoder inden for økonomisk historie. Herunder anvendelse af sociale netværksanalyser (SNA), crowdsourcing, GIS, økonomiske modeller, data mining m.fl.

Nye metoder, formidling og udveksling af viden på tværs af grænser.
Crowdsourcing, Citizen Scinece og open data er som beskrevet afgørende for dette projektet. Særlig Crowdsourcing er for danske og særligt engelske, kulturarvsinstitutioner blevet en vigtig metode til at formidle og åbne op for fortolkningen af vores kulturarv. Derimod har vores russiske kollegaer endnu etableret større open call crowdsourcing projekter. Af flere grunde – men hvoraf interessen for at anvende crowdsourcing ikke er en af grundene. Det var derfor og en glæde at få lejlighed til at holde et oplæg på HSE om crowdsourcing som digital resource og forretningsmodel for det moderne arkiv. Og ikke mindst se, lære om og diskutere de projekter som historikere og arkivarer  på HSE arbejder på. Projekter der ikke blot vil fungere som russiske variationer af crowdsourcingsprojekter – men også giver os i Vesten mange nye muligheder for at arbejde med og forstå Ruslands historie. Der er meget at glæde sig til.

Rejsen bød også på et besøg på den danske ambassade i Moskva til en spændende snak om danske-russisk samarbejde inden for kultur og humanistisk forskning.

Rejsen var støttet af Den Danske Ambassade til hvem der der lyde et stort tak (med et ønske om et snarligt gensyn)!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *