Sociale netværksanalyser handler om at kortlægge og analysere en given populations netværk.
Blandt de vigtigste kilder til at rekonstruere historiske er kirkebøger.I Danmark går de ældste kirkebøger tilbage til ca. 1645. Men selvom det selvom de i 1646 blev det påbudt præsterne at registrere døbte, trolovede/viede og døde i sognet er det langt fra i alle sogne, at der findes kirkebøger fra 1600-tallet.
Men uanset hvor gammel en kirkebog er, indeholder de normalt oplysninger om de personer, der havde betydning for eller en funktion ved de enkelte kirkelig handling. Fx vil en indførsel om dåb oplyse dåbsbarnets navn og dåbsdato, forældrenes navn og bopæl m.m. Gudmoder og faddere vil normalt også være nævnt.Fra 1814 derimod er præsternes registreringerne mere systematiske og indført med fortrykte skemaer. Efter 1814 er kirkebøgerne skrevet i særlige skemaer, og følger livets gang: dåb, konfirmation, vielse og begravelse. Dog hele tiden sådan, at indførsler vedrørende drenge og mænd kommer før de tilsvarende om piger og kvinder 

I 1646 blev det påbudt præsterne at registrere døbte, trolovede/viede og døde i sognet. Men det er langt fra i alle sogne, at der findes kirkebøger fra 1600-tallet.

mens andre skrev dem ind kronologisk. 

DET SKAL DU VIDE FOR AT BRUGE KIRKEBØGER

For at finde noget i en kirkebog, skal du kende:

  • Sted (sogn) og årstal for, hvor en kirkelig handling er foregået.
  • Navn på én eller flere af de involverede personer.

SÅDAN ER KIRKEBØGERNE INDRETTET

.

PERIODE

De ældste kirkebøger går tilbage til ca. 1645.

Vær opmærksom på, at kirkebøger kan være gået tabt i ældre tid. Ikke alle sogne har bøger, der går tilbage til 1645.

PÅ NETTET ELLER PÅ LÆSESALEN?

På Arkivalieronline kan du benytte kirkebøger fra hele landet frem til 1960, når det gælder indførsler om fødte, konfirmerede og viede, og til 1969, når det drejer sig om dødsfald.

Find kirkebøger på Arkivalieronline

Kirkebøger der ikke er digitaliserede – fx nyere kirkebøger – skal ses på arkivernes læsesale. Via arkivdatabasen Daisy kan du bestille de kirkebøger, du er interesseret i.

OM KIRKEBØGER

 

De ældste kirkebøger er ikke ført på skemaer. Nogle præster skrev de kirkelige handlinger ind i en slags hjemmelavede skemaer, mens andre skrev dem ind kronologisk. Fra 1814 blev registreringerne mere systematisk med fortrykte skemaer, og der blev ført to eksemplarer af kirkebogen: en hovedministerialbog og en kontraministerialbog. Hovedministerialbogen blev ført af præsten, mens det var degnen der førte kontraministerialbogen.